vwo

20191008_19_0104

Heb je talent om te leren en vind je het interessant om die kennis ook steeds in nieuwe situaties toe te passen? Dan is het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo) de plek voor jou! Als je klaar bent met het vwo op de WZ kun je naar de universiteit of een versnelde hbo-opleiding doen.

Ruimte voor talent

Als je wilt gaan studeren aan de universiteit wordt er best wat van je verwacht. We helpen jou onder andere met:

  • kritisch kijken naar de lesstof;
  • zelfstandig verbanden leggen die leiden tot de juiste (onderzoeks)resultaten;
  • grote hoeveelheden stof te verwerken;
  • het vinden van de juiste werkhouding.

In de onderbouw van het vwo is volop ruimte voor talent. We hebben dakpanklassen in combinatie met de havo, maar als je zeker bent van de keuze voor het vwo en misschien wel behoefte hebt aan extra uitdaging, kun je ook in een klas met alleen vwo-leerlingen terecht.

_20_8994

Tweede fase en keuzebegeleiding

In vwo 4, 5 en 6 (de tweede fase) bestaat je vakkenpakket uit drie delen: een gemeenschappelijk deel, een profieldeel en een vak naar keuze. In de loop van vwo 3 kies je een van de vier profielen voor de tweede fase:

  • Cultuur en Maatschappij
  • Economie en Maatschappij
  • Natuur en Gezondheid
  • Natuur en Techniek

Natuurlijk helpen we je bij het maken van een keuze. Tijdens de mentorlessen in vwo 3 en in overleg met jou, je ouders, je mentor en de decaan.

Maatschappelijke stage

In de derde klas doe je een maatschappelijke stage. Zo lever je een bijdrage aan de samenleving én leer je nieuwe vaardigheden.

Meer info

Jouw bijdrage
telt!

_20_8928 les

Onderzoeken en ontwerpen

Naast de basisvakken is er in de onderbouw van het vwo nog een verplicht vak: Onderzoeken en ontwerpen (O&O). Dit vak is interessant voor iedereen, maar met name voor de echte techneuten. Je doet onderzoek of maakt een ontwerp in opdracht van een bedrijf. Bij deze opdracht combineer je je kennis van verschillende vakken.

In vwo 3 maak je voor O&O een mini-profielwerkstuk, ter voorbereiding op ‘het echte werk’ in vwo 6.

Als je in de bovenbouw wilt gaan kiezen voor het vak Natuur, leven en technologie (NL&T), is O&O een goede basis.

_20_9338*

Cambridge Engels

Je spreekt Nederlands, maar je gebruikt – bewust of onbewust – dagelijks ook de Engelse taal. Vervolgopleidingen van het hbo of de universiteit gebruiken steeds vaker Engels voor hun colleges en studieboeken. Als kernvak weegt het zwaar mee bij je eindexamenresultaten.

Heb jij een talenknobbel en vind je Engels net zo belangrijk als wij? Dan kun je je inschrijven voor Cambridge next level Engels.

Tijdens de lessen Cambridge Engels wordt er geen Nederlands gesproken, maar dat is voor jou natuurlijk geen probleem. Door Engelse lessen te volgen, leer je supersnel en steeds beter om de taal te begrijpen, te spreken en te lezen.

Met een Cambridge-certificaat kun je overal ter wereld een engelstalige studie volgen. Het Europees Referentiekader (vergelijkingssysteem voor taalniveau) kent aan deze certificaten een hoog niveau toe. In vwo 3, 4 en 6 heb je verschillende mogelijkheden om certificaten te halen.

Internationale uitwisseling

Door mee te doen met een uitwisselingsproject leer je een andere cultuur van binnenuit kennen!

Meer info

cultuur
snuiven

Doorstroommogelijkheden

In vwo 6 word je begeleid bij het kiezen van een vervolgopleiding. Grote kans dat dit een universitaire opleiding wordt, maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een (versnelde) hbo-opleiding. Je decaan helpt je bij het maken van een keuze.