foto
Ruimte voor expressie
Ruimte voor expressie
WZ logo

Chromebook uit beheer halen

Ben je als leerling in het bezit van een eigen Chromebook en ga je de school verlaten of deze Chromebook vervangen door een andere? Lees dan de informatie op deze pagina goed door om te zien wat je moet doen.

wat moet er precies gebeuren?

Je Chromebook is vanuit de school beheerd om een optimale werking te garanderen. Om dit beheer op te heffen moeten er een paar dingen gebeuren (in deze volgorde):
 1. De school haalt de Chromebook uit het beheersysteem. Dit gebeurt in de eerste week van de schoolvakantie (week 29 van 19 juli 2021 t/m 23 juli 2021). Als je een tussentijdse schoolverlater bent en bijvoorbeeld naar een andere school gaat, neem dan contact op met de ICT Servicedesk van school om je Chromebook uit het beheersysteem te laten halen.
 2. Bestanden die op de Chromebook staan moet je zelf veiligstellen.
 3. Je moet zelf je Chromebook ná 23 juli 2021 resetten naar fabrieksinstellingen om de beheerinstellingen ook op de Chromebook definitief te verwijderen. Verder op deze pagina wordt uitgelegd hoe je dit doet.

De stappen die je zelf moet uivoeren worden hieronder verder uitgelegd.
 

veilig stellen van je bestanden op de Chromebook

BELANGRIJK! 

Je Chromebook maakt gebruik van opslag in de cloud. Voor je schoolgegevens is dat in de Office 365 omgeving en als je zelf een privé-account hebt ingesteld op je Chromebook is dat in de Google cloud. 

Als je je Chromebook reset naar fabrieksinstellingen worden alleen lokale instellingen en bestanden verwijderd, niet die in de cloud. Wil je er zeker van zijn dat bestanden die lokaal op je Chromebook staan bewaard blijven, verzeker je er dan van dat je een kopie in de cloud hebt staan (of op een USB stick) voordat je aan het stappenplan begint. Bedenk ook dat als je de school verlaat je account op korte termijn uitgeschakeld gaat worden zodat je niet meer bij eventueel achtergebleven document kunt komen in de Office 365 omgeving. 

 

Lokale bestanden kun je terugvinden met behulp van de Bestanden app op je Chromebook:

Screenshot-2018-07-13-at-13-33-12.png

 1. Google Drive (dit zie je alleen bij je privé account): alles wat hierin staat is (ook) in de Google cloud opgeslagen. In de map Offline zou je misschien nog iets kunnen hebben staan maar meestal zal deze leeg zijn. Je schoolaccount maakte geen gebruik van Google Drive dus daar kan niets instaan.
 2. De Downloads map (zie je wel ook onder je schoolaccount) bevat eventuele documenten die je hebt gedownload naar je Chromebook. Ook deze map is vaak gewoon leeg maar controleer het wel even want alle lokale bestanden worden sowieso tijdens het stappenplan gewist.
Doe het controleren van de bestanden zowel vanuit je schoolaccount als vanuit je privé google account als je die hebt ingesteld op je Chromebook. Je kunt je bestanden op ieder moment veiligstellen ook voordat de Chromebook door school uit beheer is gehaald.

resetten van je Chromebook naar fabrieksinstellingen

Dit stappenplan beschrijft hoe je je Chromebook kunt herstellen naar fabrieksinstellingen. De blauwe tekst geeft aan welke handeling je precies moet verrichten, de overige tekst beschrijft wat er verder gebeurt en geeft instructies die je nu moet negeren (die zijn voor andere situaties bedoeld).
 1. Begin de resetprocedure door onderstaande toetsen op je Chromebook tegelijkertijd in te drukken (esc, Refresh en Aan/Uit):acer-chromebook-11-keyboard-key-replacement.png

  De Chromebook gaat nu eerst uit en dan weer aan. Je krijgt dan een scherm te zien met een groot geel uitroepteken en de tekst:
  Chrome OS is missing or damaged.

  Please insert a recovery USB stick or SD card.

 2. Druk nu op de toetscombinatie Ctrl +  D
  Op het scherm verschijnt nu de tekst:
  To turn OS verification OFF, press ENTER. Your system will reboot and local data will be cleared. To go back, press ESC.
 3. Druk op Enter
  Het scherm gaat even zwart en komt dan in het volgende scherm terug met de tekst:
  OS verification is OFF Press SPACE to re-enable.
 4. Druk opnieuw op Enter
  De lokale gegevens worden nu verwijderd en de Chromebook wordt teruggezet op de fabrieksinstellingen. Dit kan een paar minuten duren.
  Als de Chromebook klaar is verschijnt het Welkom scherm en kun je de Chromebook opnieuw in gebruik gaan nemen.
Mocht er tijdens deze procedure iets fout zijn gegaan of andere meldingen komen, neem dan even contact op met de Servicedesk van school om een oplossing te vinden.
 

kan je zelf zien of de Chromebook nog onder beheer valt?

Je kunt op de Chromebook vóór het uitvoeren van het stappenplan zelf niet zien of de Chromebook aan de schoolkant wel of niet al uit beheer is gehaald. Zolang het stappenplan niet is doorlopen blijf je bv. in het menu zien dat het apparaat wordt beheerd door csgwillemdezwijger.nl.
Screenshot-2018-07-13-at-10-03-09.png
Dus als de school de Chromebook al uit beheer heeft gehaald zul je deze melding nog zien zolang je het stappenplan nog niet hebt uitgevoerd. Na het uitvoeren van het stappenplan (na de genoemde datum) moet iedere verwijzing naar de school weg zijn.