foto
Ruimte voor uitdagingen
Ruimte voor uitdagingen
WZ logo

Gezonde schoolkantine op de WZ - We gaan voor goud!


schoolkantine.png
 

Op onze school vinden we verantwoord eten en drinken belangrijk. Met een bewust schoolkantine-aanbod leren leerlingen al op jonge leeftijd een gezonde keuze te maken. We vinden het belangrijk dat het aanbod en de uitstraling in de kantine en in onze automaten gezond is. Op onze school leren de leerlingen bij het vak verzorging over gezond eten en in de kantine kunnen zij dit in de praktijk brengen. Zo ontmoeten theorie en praktijk elkaar.
 
Vandaar dat we hebben gekozen voor het ONTDEK-concept van Van Leeuwen Catering. Dat concept voldoet aan de ‘Richtlijnen Gezondere Kantines’ van het Voedingscentrum. De schoolkantine krijgt het etiket zilver, goud of ideaal, oplopend in gezondheid van het aanbod. Vanzelfsprekend gaan wij met onze kantine voor goud!
 
Veel of weinig voedingsstoffen
In de nieuwe richtlijnen werkt het Voedingscentrum met drie soorten etiketten: zilver, goud of ideaal. Hoe hoger het etiket, hoe gezonder de schoolkantine. Dat is de simpele basis ervan.
Per product is gekeken, hoeveel voedingsstoffen erin zitten. Van bepaalde voedingsstoffen wil je veel binnenkrijgen, zoals vezels en vitamines. Dit zijn de ‘betere keuzes’. Andere voedingsstoffen, zoals suiker, (verzadigd) vet of zout, wil je juist niet te veel binnenkrijgen: vandaar de term ‘uitzondering’.
 
Gezonde, gouden uitstraling
Om te voldoen aan de richtlijnen voor een gouden schoolkantine, moet het aanbod voor minimaal tachtig procent (80%!) uit betere keuzes bestaan. Dit geldt voor het uitgestalde aanbod van de kantine én voor het aanbod in de automaten.
Vanzelfsprekend heeft deze kantine een gezonde uitstraling waarbij leerlingen worden gestimuleerd een betere keuze te maken. Onze kantine biedt verder vers fruit en groente. Tenslotte hebben we sinds 2018 een watertappunt in de aula waar je je bidon kunt vullen.
Ieder jaar wordt het aanbod in de kantine met de Kantinescan in kaart gebracht en wordt de uitkomst aan de directie gerapporteerd.
 
Duurzaam en lekker
Met ingang van 2016 gaan wij als WZ samen met Van Leeuwen Catering voor de gouden schoolkantine. De uitgangspunten zijn: duurzaam en gezond, lekker en betaalbaar! Kernwaarden die geborgd worden door de eigen diëtiste van onze professionele cateraar. Leerlingen en medewerkers kunnen kiezen uit duurzame, eerlijke producten. En zij ontdekken dat gezond eten heel lekker is! Een gouden combinatie.