foto
Ruimte voor actie en beweging
Ruimte voor actie en beweging
WZ logo

Gezonde schoolkantine op de WZ - We gaan voor goud!


schoolkantine.png
 

Op onze school vinden we verantwoord eten en drinken belangrijk. Met een bewust schoolkantine-aanbod leren leerlingen al op jonge leeftijd een gezonde keuze te maken.

Vandaar dat we hebben gekozen voor het ONTDEK-concept van Van Leeuwen Catering. Dat concept voldoet aan de ‘Richtlijnen Gezondere Kantines’ van het Voedingscentrum. De schoolkantine krijgt het etiket brons, zilver of goud, oplopend in gezondheid van de producten. Vanzelfsprekend gaan wij met onze kantine voor goud!

 

Veel of weinig voedingsstoffen

In de nieuwe richtlijnen werkt het Voedingscentrum met drie soorten kantines: brons, zilver en goud. Hoe duurder het metaal, hoe gezonder de schoolkantine. Dat is de simpele basis ervan. De actuele richtlijnen maken ook gebruik van een nieuwe product-indeling. Producten uit de Schijf van Vijf zijn daarbij onderverdeeld in drie groepen: voorkeur, middenweg en uitzondering. Per product is gekeken, hoeveel voedingsstoffen erin zitten. Van bepaalde voedingsstoffen wil je veel binnenkrijgen, zoals vezels en vitamines. Andere voedingsstoffen, zoals suiker, (verzadigd) vet of zout, wil je juist niet te veel binnenkrijgen: vandaar de term ‘uitzondering’. De producten die daartussen zitten, vallen in de groep ‘middenweg’.

 

Gezonde, gouden uitstraling

Om te voldoen aan de richtlijnen voor een gouden schoolkantine, moet het aanbod voor minimaal tachtig procent uit voorkeurs- en middenwegproducten bestaan. Vanzelfsprekend heeft deze kantine een gezonde uitstraling. Ieder jaar wordt het aanbod in de kantine met de Kantinescan in kaart gebracht en wordt de uitkomst aan de directie gerapporteerd.

 

Duurzaam en lekker

Met ingang van 2016 gaan wij als WZ samen met Van Leeuwen Catering voor de gouden schoolkantine. De uitgangspunten zijn: duurzaam en gezond, lekker en betaalbaar! Kernwaarden die geborgd worden door de eigen diëtiste van onze professionele cateraar. Leerlingen en medewerkers kunnen kiezen uit duurzame, eerlijke producten. En zij ontdekken dat gezond eten heel lekker is! Een gouden combinatie.